Naša učenica Ines Maroković – državna prvakinja natjecanja iz geografije

Ines Maroković, učenica 1.a razreda III. gimnazije Osijek i učenica našeg doma i ove godine ide na državno natjecanje iz geografije. Da pojasnim, Ines ide obraniti naslov prošlogodišnjeg prvog mjesta sa državnog natjecanja. Kroz razgovor smo doznali neke detalje, kako je sve to počelo, koliko dugo se natječe i što želi studirati te gdje želi putovati.

Ines je oduvijek pronalazila prirodne znanosti zanimljivima, pogotovo fizičku geografiju. Prvi puta na natjecanje je išla u 5. razredu osnovne škole gdje joj je nedostajalo nekoliko bodova da bi prošla na državno natjecanje. Ne odustajući, svake je godine postizala sve bolje i bolje rezultate te je tako u 7. razredu osvojila 4. mjesto u državi, a prošle godine je bila državna prvakinja. Ove godine je također prošla na državno natjecanje i time ide obraniti svoje prošlogodišnje prvo mjesto. Kaže da joj je najviše oko toga pomogao mentor iz osnovne škole i da mu je jako zahvalna na tome. Ocjene u školi su sasvim u redu i najgore što bi se moglo dogoditi jeste da prođe godinu sa vrlo dobrim uspjehom, iako smo svi sigurni da se to neće dogoditi.

Što se tiče budućnosti, na pitanje kako do međunarodnog natjecanja iz geografije, Ines je ukratko objasnila proces. Naime, nekoliko godina za redom se treba biti među najboljima, a nakon što učenik navrši 16 godina, komisija ga pozove u nacionalni tim, tj. u tim od 4 člana (+2 rezervna) koji prestavljaju Hrvatsku na Svjetskoj geografskoj olimpijadi. Hrvatski geografski tim uvijek postigne odlične rezultate, npr. prošle su godine osvojili 3. mjesto. Na pitanje misli li i naša Ines bi li mogla doći do toga, odgovorila je jednostavnim „Trenutno ne, ali ako ovako nastavim u 3. i 4. razredu, poprilično sam sigurna da će me pozvati u tim.“ Želimo joj svu sreću u tome.

Kada joj je bilo postavljeno pitanje što će studirati i čime će se baviti u životu, rekla je da još ne zna što želi, ali je također i objasnila što bi se dogodilo kada bi upisala studij geografije. Imala bi direktan upis na studij upravo zbog natjecanja, a onda bi se mogla odlučiti želil li učiteljski ili znanstveni smjer. Kada bi završila učiteljski smjer, mogla bi ostati raditi na fakultetu gdje je viša plaća, a i samom fakultetu bi puno značilo imati državnog (potencionalno međunarodnog) natjecatelja kao profesora. Međutim, kada bi se odlučila za znanstveni smjer, mogla bi istraživati, pisati znanstvene radove za razne časopise, a mogla bi čak završiti i u ministarstvu.

Neizbježno pitanje koje je uslijedilo je bilo postoji li koje mjesto na svijetu koje želi posjetiti. Odgovor je pomalo iznenađujuć, ali jako dobar. Ines je rekla „Nemam neko određeno mjesto koje želim posjetiti, ali svakako želim putovati po svijetu. Želim posjetiti sve vegetacijske vrste kao što su pustinje, ledeni dijelovi Zemlje, prašume; dakle sve od Australije do SAD-a, sve kontinente.“ Iskreno se nadamo da će joj se želja ostvariti. I za kraj, poruka koju je uputila konkurenciji na natjecanju zvuči jednostavno i kratko: „Sretno svima, ne podcjenjujem vas!“

Svi se nadamo da će Ines obraniti naslov državne prvakinje i vratiti se sa osmijehom na licu. Sretno Ines!

Vera Malinović, 18