Tolerancija – je li to trpljenje ili duboki osjećaj razumjevanja različitosti?

Tolerancija – je li to trpljenje ili duboki osjećaj razumjevanja različitosti?

23. studenoga 2016. nekoliko učenika našeg doma pobliže je upoznalo nešto više o toleranciji. 16. studenoga obilježava se dan tolerancije. Što je tolerancija uopće?

Tolerancija je sredstvo u izgradnji ne nasilnog društva koje ne odobrava i ne dozvoljava nasilje i prisilu. Tolerancija prema drugim ljudima, vjerovanjima, idejama ili načinima života, uz uvjerenje da ono što mi mislimo,vjerujemo ili cijenimo nije nužno bolja od onoga što drugi misle, vjeruju ili cijene.

Tolerantnošću postajemo svjesni da je raznolikost ljudsko bogatstvo. Netolerancija je nedostatak poštovanja za tuđe navike i vjerovanja. Predrasude mogu biti pozitivne ili negativne. Njima osuđujemo ljude bez prethodnog upoznavanja. Gotovo nemoguće je iskorijeniti ih. Diskriminacija je predrasuda u djelovanju.

ALBERT EINSTEIN 'Sami zakoni ne mogu jamčiti slobodu izražavanja,da bi svaki čovjek mogao nekažnjeno izreći svoja stajališta mora postojati duh tolerancije u populaciji' 'Nećemo se sjećati riječi naših neprijatelja, nego šutnje naših dobrih prijatelja.' MAHATMA GANDHI 'pazite na svoje misli- one postaju riječi. Pazite na svoje riječi –one postaju djela. Pazite na svoja djela- ona postaju navike. Pazite na svoje navike- one postaju karakterom. Pazite na svoj karakter- on postaje vašom sudbinom.'