Depresija i adolescencija

U medicinskim i psihijatrijskim krugovima dugo je vladalo uvjerenje kako djeca i adolescenti ne mogu patiti od depresivnih poremećaja te da su njihovi psihički poremećaji isključivo različiti tipovi emocionalnih problema i poremećaja ponašanja, ali ne i prave depresije (Rudan, Tomac, 2009). S obzirom na to da današnje obveze, izazove, životne stilove te nepoznavanje pravilnih načina nošenja sa stresom, depresija u ranoj adolescentskoj dobi je nažalost sve učestalija pojava. Ovaj članak ima za cilj opisati što je to depresija, zašto se javlja kod adolescenata te na koji način preventivno djelovati na pojavu iste.
Za početak, što je to depresija? Često čitamo o njenoj raširenosti, slušamo o njoj kroz razne medije, ali razmislimo o tome što je ona zapravo i na koji način djeluje na čovjeka (Ledić, 2019). Etiologija same riječi dolazi od latinske riječi deprimere, što bi značilo potisnuti, pritisnuti ili udubiti. Ona se definira kao duševni poremećaj u kojem pojedinac ima patološki sniženo raspoloženje te se očituje kroz sljedeće simptome: smanjen interes u svim aktivnostima gotovo svaki dan, nesanica, psihomotorna uznemirenost ili usporenost, osjećaj bezvrijednosti, smanjena sposobnost mišljenja i koncentriranja, opetovano razmišljanje o smrti i suicidalne ideje, razdražljivost, tjeskobnost i napetost, sveopći nedostatak energije… Dijagnosticiranje određenih stupnjeva depresije se može uspostaviti ako imate pet ili više gore navedenih simptoma koji traju najmanje dva tjedna, s tim da je jedan od tih simptoma depresivno raspoloženje ili gubitak interesa i zadovoljstva.
Samo iz njenih simptoma možemo zaključiti kako je depresija jedna sveobuhvatna bolest koja utječe na cjelokupni život bolesnika, ali i njegove okoline. Stručnjaci se slažu kako na razvoj depresije utječu biološki i socijalni činitelji (Grubešin, 2018). Točnije na pojavu depresije može utjecati okolina u kojoj osoba odrasta, razina izazova i zahtjeva koji se stavljaju pred nju, ali i genetsko nasljeđe koje dovodi do smanjenog metabolizma neuroprijenosnika (serotonina, noradrenalina i dopamina) i receptora. Zanimljivo je kako terapija antidepresivima djeluje upravo kao nadomještaj tih neurotransmitera. Sada kada smo definirali depresiju i njene simptome, razmotrimo kako i zbog čega današnja mlada osoba može oboljeti od nje. Odmah na početku valja istaknuti kako će članak govoriti isključivo o socijalnim i okolinskim čimbenicima koji mogu uzrokovati depresiju kod adolescenta, genetska i nasljedna podloga koja također može biti uzrok pojave ove bolesti neće biti razmatrana. Do pojave raznih oblika depresije kod adolescenata najčešće dolazi zbog prevelikih očekivanja i izazova koji se stavljaju pred njih. U kratkom periodu od možda nešto manje od stotinjak zadnjih godina naše društvo se je korjenito promijenilo. Pojava tehnologija, novih poslova i zanimanja, užurbani način života, globalizacija, povezanost s ostatkom svijeta i mnoge druge odlike redefinirale su živote mladih ljudi.
Danas roditelji imaju velika očekivanja od svoje djece u vidu obrazovanja, upisa na fakultet i „snalaženja u život“, a konkurencija je veća nego ikad prije. Na slična očekivanja mlade osobe nailaze i u školi, od strane odgojno – obrazovnih djelatnika. To su samo eksterni utjecaji! Nadalje, tu je i privatni život osobe, integracija u nove socijalne skupine (vršnjače skupine) koja prelaskom u srednjoškolsko obrazovanje može biti izazovna. Traženje romantičnog partnera, balansiranje svojih i partnerovih potreba. Uđemo li još dublje u problematiku zamijetit ćemo kako tada adolescenti doživljavaju velike biokemijske promijene u mozgu te u razinama hormona u tijelu. Tijela im se razvijaju, nekom sporije, a nekom brže, što također može predstavljati psihološki problem (nezadovoljstvo fizičkim izgledom). Ovdje je navedeno samo nekoliko glavnih komponenti s kojima se mlada, još uvijek nezrela osoba mora nositi. Svi oni kumulativno djeluju na psihu  mlade osobe te se ponekad pojedinac više ne može nositi s njima te njegovo duševno stanje rezultira jednim od mnogobrojnih oblika depresije.
Ako smatrate da imate učestale i višestruke simptome depresije molimo Vas da se obratite svome liječniku jer ovaj članak nije medicinskog ishodišta i ne može davati službene, farmakološke naputke i validne medicinske savjete za liječenje depresije. No, s druge strane može i hoće dati vam nekoliko savjeta kako prevenirati pojavu iste. Praktični savjeti kako se zaštititi od pojave depresije su: redovita tjelovježba, kvalitetan san, kvalitetna ishrana te apstencija od alkohola i bilo kakvih opojnih sredstava. Svi oni djeluju na isti mehanizam, a to je biokemiju vašeg mozga. Uravnotežen san uz kvalitetnu prehranu sprječava opadanje dopamina, a dok redovita tjelovježba podiže razinu serotonina i endorfina u vašem tijelu (Rudan, Tomac, 2009). Također, izbjegavanje alkohola i opojnih sredstava je bitno jer opojna sredstva naglo podignu razinu dopamina i serotonina koji nakon prestanka njihovog djelovanja trajno opadaju ispod normalnih razina. Kada ostvarite određeni cilj u svome životu, ma koliko god on „mali“ bio, ne zaboraviti se nagraditi i cijeniti svoje uspjehe. Također, ako ste opterećeni životnim izazovima, imajte na umu da su svi oni prolazni, vi samo dajte ono najbolje od sebe i budite sigurni da rezultati neće izostati.

LITERATURA:

Grubešin J. (2018) Simptomi depresije – zašto je važno razno prepoznavanje Pliva zdravlje dostupno na: https://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/31433/Simptomi-depresije-zasto-je-vazno-rano-prepoznavanje.html

Ledić L. (2019) Depresija u djece i adolescenata. Zdravstveni glasnik, Vol. 5 No. 2, 75-85

Ricijaš N. I sur. (2016) Kockanje mladih u Hrvatskoj. Kriminologija & socijalna integracija, Vol. 24 No. 2, 24-47