Ugostili smo gospodina Marijana Gubinu autora knjige “260 dana”

U ponedjeljak 15. listopada 2018. godine u 20.15h upriličili smo susret naših učenika i djelatnika s gospodinom Marijanom Gubinom, autorom knjige „260 dana“.

Ugostili smo gospodina Marijana Gubinu koji je s učenicima i djelatnicima Doma podijelio svoja sjećanja na tragične događaje koje je doživio kao desetogodišnje dijete tijekom okupacije Dalja.

U zarobljeništvu je proveo 260 dana, svoje je iskustvo iznio u knjizi, prema kojoj je i režirana predstava HNK iz Osijeka. Uskoro će se snimati i visokobudžetni film po uzoru na njegovu knjigu. Svoj je život posvetio širenju mira i tolerancije naročito među mladima i učenicima svojim programom „Mirotvorac“. Govoreći o gladi, ljubavi, nasilju i žrtvi, o patnjama i zlu koje je doživio kao dijete, tragedijama svoje obitelji pokazao je veličinu i snagu pravog čovjeka.

Citat iz knjige „260 dana“:

„Ja, desetogodišnji dječak, proživio sam pakao i živim s posljedicama istog, zbog toga što sam povijesno pripadao narodu koji se zove HRVATI. Sve vas pozivam da, prije nego što nekoga osudite, prije nego nekome učinite loše, pročitate moje iskustvo i ne uvedete sebe u napast da činite loše, niti zbog nacionalizma, niti zbog rasizma, vjerskih opredijeljenja, niti čega drugoga. Ja, Marijan Gubina, ne
osuđujem, ne mrzim… NEMOJTE NI VI!“

Marijan Gubina