Valentinovo

Podsjeti me što to bješe ljubav…i bar na tren biti zaljubljen!

Postoji više verzija o nastanku legende o svetom Valentinu. Najpopularnija priča je ona u kojoj se Sveti Valentin navodi kao svećenik koji je tajno vjenčavao rimske vojnike i njihove odabrane družice.

U to vrijeme rimski car Klaudije donio je naredbu prema kojoj se nijedan rimski vojnik ne bi smio vjenčati, jer bi to ometalo njegovu pažnju na bojištu. Svi su morali poštivati tu odluku, uključujući i svećenstvo. Svećenik Valentin oglušio se na tu zapovijed te počeo potajno vjenčavati mlade parove riskirajući tako da završi u zatvoru i bude pogubljen, što se na kraju i dogodilo 14. veljače 269. godine.

Bilo kako bilo, dan Svetog Valentina je danas poznat po cijelom svijetu kao dan zaljubljenih ili Valentinovo. Vjerojatno ne možete zamisliti situaciju da ste u vezi, a da na taj dan voljenoj osobi ne kupite barem neki skroman poklončić, cvijet ili možda organizirate zajednički odlazak u kino, odlazak u šetnju ili na neku večeru.

Mi smo na svoj način obilježeli ovaj dan. Naši učenici su nastupali na priredbi povodom Valentinova u prostoru GČ Tvrđa, Društvo „Naša djeca“ u organizaciji Učeničkog doma Trgovačke i komercijalne škole „Davor Milas“, Osijek. Predstavili smo se s pjesmama „Što to biješe ljubav“ i „Magdalena“ Olivera Dragojevića i „Hvalospjevom ljubavi“ te recitacijama Nerudine „Ljubavne pjesme“ i Pupačićeve „Zaljubljen u ljubav“. Sve smo zaokružili zabavom i „plesnjakom“ u našem Domu. S obzirom da njegujemo natjecateljski duh organizirali smo „Ples srdaca“ s balonima i jabukama.

Ovim putem čestitamo dobitnicima slatkih nagrada. Kako smo se zabavljali možete vidjeti na priloženim fotografijama.