POSJETILI SMO MUZEJ SLAVONIJE I IZLOŽBU „OSJEČKO“

Dana 28.rujna 2017. posjetili smo Muzej Slavonije, točnije originalnu izložbu pod nazivom „Osječko“. Kao što i sam naziv kaže izložba je bila inspirirana Osijekom i svim njegovim čarima od samih njegovih početaka pa sve do danas. Muzej je bio podijeljen na organizirane prostorije i upravo to je pomoglo svakom posjetitelju da pronađe nešto za sebe, nešto u čemu će se opustiti i otploviti u prošlost.

Naše putovanje započelo je u lijepo predstavljenoj „Krčmi“, a kasnije se nastavilo kroz prikaze osječke književnosti, nakita, modnih dodataka i kožnih sakoa koji su i napravljeni u tvornicama kože u Osijeku. Očarala nas je i odjeća toga vremena koja je bila vrlo autohtona i čak bi se i danas mogla uklopiti u neke od naših odjevnih kombinacija. Polako smo stigli i do onog malo slađeg dijela u koji nas je uvela nasmijana Karolina Kraš. Ondje smo vidjeli prelijepu sliku same Karoline koja je u ruci držala košaricu s keksima.

Neizostavna je bila postava slatkiša u malim epruvetama koje su obilježile tvornicu Kandit, koja nas i danas kako na našem tržištu, tako i na inozemnom uvijek uspijeva zasladiti. Svoje maleno putovanje završili smo u prostoriji u kojoj se preklapaju mašta i stvarnost, prošlost i sadašnjost. Sve ovo je još jedan dokaz da je prošlost jednako važna kao i budućnost i da je se trebamo s vremena na vrijeme prisjetiti.

Autorica teksta: Marina Nedić, učenica prvog razreda Klasične gimnazije
IMG-3d073b7fe747ab9fbc75fd63ea9212d5-V