Uoči dana sjećanja na Vukovar

Uoči dana sjećanja na Vukovar

Što za mene znači Vukovar. Na što prvo pomislim kada čujem ime tog velikog grada? Kakve misli prođu mojom glavom? Toliko snažan i moćan grad, toliko tužnih priča ispričanih, toliko novinskih naslova koja su o njemu govorili, toliko reportaža i uplakanih majki koje vape za svojom djecom još danas.

Tuga i žalost čak i toliko godina kasnije. Svatko tko ima u sebi osjećaja i ljudskosti kroz kosti proživljava svaku riječ o Vukovaru. Kako se bliži Dan sjećanja na Vukovar i dan koji je obilježio našu povijest, nezaboravan i tako snažan dan koji je promijenio mnoge obitelji zauvijek i ostavio teške rane svojim voljenima, mi smo ga pokušali što dostojnije obilježiti i odati mu počast. Tekst Siniše Glavaševića koji ubrzava otkucaje srca svakog Hrvata, svakog čovjeka koji se čovjekom nazvati može, kaže: „A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe. Grad - to ste vi.“

Vukovar se ne smije zaboraviti, učenici koji su danas posjetili Grad heroja, iduće generacije koje će ga posjetiti i oni koji se sjećaju kroz priče svojih roditelja i ono što su sami proživjeli, moraju očuvati svoju povijest, iskazati svoje domoljublje, naučiti oprostiti i živjeti dalje, ali nikada ne zaboraviti.