Intervju Janko Čivić

Hrvatska već 18 godina sudjeluje na Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi (International Chemistry Olympiad, IChO) ostvarujući pritom zapažene rezultate. Osim Međunarodne kemijske olimpijade, već niz godina održava se i Međunarodna Mendeljejeva kemijska olimpijada (International Mendeleev Chemistry Olympiad, IMChO) na kojoj hrvatski natjecatelji do sada nisu sudjelovali. Broj učenika koji pojedina država može poslati seže sve do dvanaest, ali je vrlo olakotna okolnost da je sudjelovanje u natjecanju za jednog mentora i do četiri učenika u potpunosti besplatno i pokriva se od sredstava osiguranih od sponzora i resornog ministarstva organizatora. Upravo smo se zato i odlučili pozvati četiri učenika da predstavljaju Hrvatsku na IMChO-u. Za izbor predstavnika Republike Hrvatske sastavljen je izlučni ispit, koji je zamišljen tako da čim bolje simulira uvjete samog natjecanja. Ispit je sastavljen na engleskome jeziku jer na IMChO, za razliku od IChO, nije predviđeno vrijeme mentorima za prijevod ispita. Poziv za izlučni ispit upućen je istim onim učenicima koji su bili pozvani na pripreme za IChO, tj. učenicima od 1. do 4. razreda srednjih škola koji su postigli zapažen uspjeh na državnom natjecanju iz kemije.

Ispit se sastojao od 9 zadataka koji po težini i potrebnom opsegu znanja daleko nadmašuju gradivo srednje škole. Održan je 20. siječnja 2018. u zgradi Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Testiranju je pristupilo 14 učenika, predviđeno vrijeme za rješavanje ispita bilo je pet sati. Međi tim učenicima bio je i Janko Čivić, učenik našega doma, koji je ostvario odlično 4. mjesto te se kvalificirao na Mendeljejevu olimpijadu. U razgovoru s Jankom, učenik Laredo saznao je kako se Janko zaljubio u kemiju, kako i koliko se često priprema za samu Olimpijadu i brojne stvari iz privatnog života.

Intervju

L :Pozdrav Janko! Molim te predstavi se u nekoliko rečenica.
J: Zovem se Janko Čivić i učenik sam 4. razreda Matematičke gimnazije Osijek.  Živim u Babinoj Gredi, mjestu blizu Slavonskog Broda,  s roditeljima i starijom sestrom.
L: Reci mi od kud sva ta ljubav za kemiju?
J: Interes za kemiju sam dobio u 2. razredu srednje škole. Do tada me nije zanima kemija, samo malo biologija. Što sam više vježbao zadatke, to me je više zanimala.
L: Opiši mi kako si se uspio kvalificirati na Mendeljejevu olimpijadu iz Kemije?
J: Za Olimpijadu je bilo potrebno izaći na kvalifikacijski ispit na koji se bilo koji učenik mogao prijaviti. Test je bio na engleskom jeziku, pisao sam ga pet sati, a sadržaj je gradivo od 1. do 4. razreda iz kemije. Samo četiri najbolje riješena testa mogu proći na Olimpijadu. Ja sam bio među ta četiri, tj. bio sam četvrti.
L: Kada i gdje se održava Olimpijada?
J: Olipijada je međunarodno natjecanje iz kemije koje se održava  u Bjelorusiji od 23.4. do 29.4.2018.
L: Koliko se pripremaš za Olimpijadu?
J :Svaki dan. Na početku nakon kvalifikacija pripremao sam se 1-2 sata, a sada sam počeo intenzivnije raditi, negdje oko tri sata, ovisno o danu i

raspoloženju. Idem na pripreme u Zagreb, a jedan prijatelj koji je bio već na Olimpijadi mi jako puno pomaže.
L: Koji uspjeh očekuješ na Olimpijadi?
J:Ovo je nešto potpuno drugačije. Jako je teško, na engleskom je jeziku, a ispite  prošlih godina teško je naći, puno ih je na engleskom jeziku i njihovoj ćirilici. Ne  očekujem previše, a najveći uspjeh mi je što sam se uopće kvalificirao na Olimpijadu i što predstavljam Hrvatsku.

L:Jesi li već pohađao natjecanja iz kemije?

J: Jesam. Dva puta, ali ne s najboljim rezultatima. Prvi puta u drugom razredu i osvojio sam 7. mjesto te u trećem razredu, gdje sam zauzeo 9. mjesto.

L: Razmišljaš li što ćeš upisati poslje srednje?

J: PMF. (odlučno ogovara). Odjel za kemiju, istraživački smjer. Naime, svi učenici koji su sudjelovali na državnom natjecanju iz kemije, imaju izravan upis na PMF. Zato se oko toga najmanje brinem.

L: Imaš li kakav hobi? Baviš li se sportom kad ne učiš kemiju?

J: Sportom se ne bavim, ali volim pratiti nogomet. Navijam za Barcelonu i to mi je jedina stvar koja me opušta od učenja. Volim kartati i belu. Najviše s društvom iz doma.

L: Jesu li te ikada prijatelji iz doma pitali za instrukcije?

J: Jesu. Nekada mi to čak i smeta jer mi dođu u sobu bez najave i samo me pitaju da im pokažem zadatke. Nije mi problem objasniti, samo se najavite (kroz smijeh).

L: Kako si se prilagodio na domski život i kako bi komentirao život u domu?

J: Iskreno, bolje mi je bilo na početku kada sam bio prvi i drugi razred. Dosadno mi je postalo. Nema više starog društva, sad su svi mlađi iza mene. U ove četiri godine stekao sam puno prijatelja koji su mi prava podrška, pogotovo sada kada me očekuje ovo veliko natjecanje. A što se tiče doma, tu nemam što komentirati. Da mogu birati, opet bi izabrao ovaj dom.

L: Hvala ti na razgovoru i želim ti svu sreću na Olimpijadi!

J: Hvala vama!