Međunarodni dan sestrinstva

Slogan obilježavanja i ove godine ima isti početni dio: medicinske sestre – glas koji vodi, uz nastavak i osnovnu temu: ulaganje u sestrinstvo i poštivanje prava u ostvarivanju zdravlja za sve. Želja je time usmjeriti pažnju prema potrebi da se zaštiti, pruži podrška i naglasi važnost investiranja u sestrinsku profesiju što bi ojačalo i zdravstvene sustave u cjelini.

Sestre se i dalje suočavaju s nedaćama Covid-19 pandemije i dalje pokazuju posvećenost poslu, ne odustaju pred izazovima, iako borba u takvoj radnoj okolini može ugroziti i njihove živote. Kroz proteklo pandemijsko razdoblje za svoj su rad doživjele dodatnu pohvalu javnosti, povećala se prepoznatljivost i važnost njihove uloge u društvu.

Naglašava se kako sestrinstvo može biti rješenje za problem globalno i stalno rastućih zdravstvenih potreba stanovništva. Ulaganjem u sestrinsku radnu snagu moguće je obnoviti, preobraziti i ojačati same zdravstvene sustave radi postizanja zdravstvene pravednosti. Investiranjem u sestrinstvo i poštivanjem prava moguće je učiniti da medicinske sestre budu još snažnije, otpornije, spremnije kao i zadovoljnije pri suočavanju s budućim izazovima.

Stoga smo i mi u Domu odlučili ove godine obilježiti ovaj dan na malo drugačiji način. Uz druženje kroz kviz znanja i edukaciju iz prevencije i zaštite od zaraznih bolesti. Tema kviza je bila iz infektologije pod nazivom: Rota virus i Hepatitis A. Okupljeni učenici su kroz kviz: ponovili, utvrdili i naučili nešto novo o pojavnosti, zaraznosti, putevima širenja, inkubacijama i trajanjima ova dva virusa koja se pojavljuju u školskim i domskim kolektivima. I kao najvažnije ponovili smo i naučili da je pranje ruku najvažnija metoda u suzbijanju i prekidu bilo kojeg lanca zaraze koji se pojavi u kolektivima.