SVEČANO SMO OBILJEŽILI ZAVRŠETAK RADOVA NA ZGRADI NAŠEG DOMA!

Povodom završetka obnove Doma posjetio nas je Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije koja je osnivač Doma i Miranda Glavaš-Kul pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade.

Učenički dom Hrvatskoga radiše Osijek je smješten u zgradi izgrađenoj 1930. godine, zaštićenoj kao pojedinačno kulturno dobro i upisanoj u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. U našem domu je smješteno 136 učenika srednjih škola. Tijekom ljetnih mjeseci ove godine na zgradi je obnovljena fasada i zamijenjena cjelokupna vanjska stolarija.

„Mnogi učenici iz drugih naselja Osječko-baranjske županije, a i šire, dolaze na školovanje u Osijek, pa je između ostalog potrebno osigurati i učeničke domove s kvalitetnim uvjetima za život i rad u tim ustanovama. U obnovu Učeničkog doma Hrvatskog radiše uloženo je 1,3 milijuna kuna, a ovom investicijom osigurana je još bolja kvaliteta smještaja učenika.“ – rekao je župan Ivan Anušić.

„Učenički dom Hrvatskog radiše unutrašnjom površinom od 2.584 m² i pripadajućim dvorištem od 875 m² zadovoljava potrebe smještanja 136 učenika, odnosno 95 dječaka i 41 djevojčice. Imamo vrlo malo neopravdanih sati, nemamo mnogo odgojnih mjera i volimo i nastojimo naše učenike mnogočemu
naučiti. Naravno, oni se u prvom redu moraju pridržavati kućnoga reda te biti iskreni i korektni. Pogreške su dopuštene i sve se može popraviti, no važna je iskrenost.“ – rekla je Nataša Šimić, ravnateljica Doma.

Ravnateljica se zahvalila svojim djelatnicima što su trudom, radom i zajedništvom pridonijeli izvrsnom rezultatu. Vanjsko i unutarnje uređenje doma doista je na vrhunskoj razini za koju smatramo da učenici koji borave u domu trebaju imati. Adaptacija je podrazumijevala zamjenu cjelokupne stolarije, a uređeno je i pročelje. Dom je iz vlastitih sredstava uredio kuhinju, postavljene su nove pločice i izolacija, uređene
su kupaonice i sanitarni čvorovi, a što sve zajedno daje reprezentativnu sliku učeničkoga doma u Zagrebačkoj.

“Namjera je zadovoljiti potrebe za sve učenike koji ovdje borave zbog specifičnosti obrazovnih programa. Važno je da svatko ima mjesto u domu, i da mu se pruža mogućnost školovanja te daljnjeg upisa na fakultet, odnosno zadovoljiti njihove potrebe za vrijeme dok su u Osijeku.”, rekla je Miranda Glavaš Kul, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Osječko-baranjske županije.