U sjećanje na Vukovar – Grad heroja

18. 11. 2020. godine obilježavamo dva za svakog od nas bitna događaja, a to su poraz i pobjeda.

Poraz koji se ogleda u padu grada, padu naših voljenih, padu svih onih žrtava koji su dali svoje živote za ideju. Ideju o slobodi, o obrani od agresora i ponajviše ideju o besmrtnosti i neuništivosti voljenog nam Vukovara. Upravo opstanak te ideje predstavlja najveću pobjedu Grada heroja! 1624 stradale duše svjedoče o toj pobjedi, pobjedi koja se slavi svake godine na ovaj dan. Pobjedi nad mržnjom, agresijom i okupacijom, pobjedi života!

Iako je 18. 11. sjetan dan, dan koji nosi gorčinu i tugu za najmilijim nam, u dubini nas on bi morao biti i svjedočanstvo o nesalomljivosti duha i volje hrvatskoga čovjeka, volje koja je čak tri mjeseca odolijevala vojno nadmoćnijem agresoru. Stoga, opravdano zadržimo sjetu i uspomenu za najmilijim nam, ali nemojmo se isto tako, u dubini nas, zaboraviti nasmiješiti pri pomisli na Vukovar i njegovu besmrtnu pobjedu.

Jedan od najvećih junaka opjevanog nam Grada, a možda čak i prvi među jednakima, Siniša Glavašević upitao je se: „Tko će čuvati moj grad, moje prijatelje, tko će Vukovar iznijeti iz mraka?“

Dragi čitatelju nadam se da se slažeš kako ćemo upravo ti i ja biti ti koji će, u svjetlu naših sjećanja, pomoći sačuvati uspomenu na Grad, na njegove žrtve i na njegova pobjedu.