ZOOM SASTANAK PRAVOBRANITELJICE ZA DJECU S ČLANOVIMA UČENIČKOG VIJEĆA UČENIČKOG DOMA HRVATSKOGA RADIŠE OSIJEK

Dana 9.12.2021. godine održan je sastanak pravobraniteljice za djecu, Helence Pirnat Dragičević, s članovima Učeničkog vijeća Učeničkog doma Hrvatskoga radiše Osijek. Sastanku su prisustvovale i savjetnice pravobraniteljice za djecu Maja Flego, Davorka Osmak Franjić, Ana Babić Pezo i Sanja Vladović te ravnateljica Doma Nataša Šimić, pedagoginja Maja Boček i odgajatelj Marin Sabljo.

Naši učenici, predstavnici odgojnih skupina i članovi Učeničkoga vijeća, Ivana Nikolić, Bruno Kovanović, Borna Lešić, Marko Sitar i Nika Sabljak sudjelovali su u opuštenom razgovoru s pravobraniteljicom za djecu. Razgovarali su o dječjim pravima, kako provode slobodno vrijeme, kako se nose s novim pravilima koje je donio koronavirus te iznosili prijedloge o tome kako bi se djeci moglo pomoći da se lakše nose s time.

Važna tema bila je i dječje pravo na participaciju – pravo na slobodno izražavanje mišljenja i sudjelovanje u odlučivanju o pitanjima koja su važna za dijete i odnose se na djecu.

Pravobraniteljica i njezine savjetnice su predstavile učenicima rad i djelovanje Mreže mladih savjetnika – MMS, koja okuplja djecu iz cijele Hrvatske i pomaže im da bolje upoznaju i zastupaju potrebe u interese djece i mladih.