Posjet zajednici Cenacolo

Posjet zajednici Cenacolo

U studenome je naš Dom posjetio Zajednicu Cenacolo u Šarengradu. Cilj našega posjeta bio je prevencija neprihvatljivog ponašanja adolescenata te upoznavanje s problematikom ovisnosti i posljedica koje dugotrajna ovisnost ostavlja na pojedinca i zajednicu. U Zajednici smo svašta doznali i susreli se s nečim posve novim.

U neformalnom razgovoru kroz obilazak imanja od članova Zajednice čuli smo čime se sve na imanju bave, kako žive i kako provode svoje slobodno vrijeme kojega je zaista malo. Pričali su nam kakva su im zaduženja, kakav im je jelovnik, tko im kuha, kako vode higijenu prostora i kako peru svoju odjeću. Zaista žive skromno, no pomažu jedni drugima i puno međusobno razgovaraju što im olakšava boravak.

Pokazali su nam suvenire koje izrađuju i koji stoje na jednom mjestu u hodniku i svatko tko dođe može uzeti suvenir i dati svoj dobrotvoran prilog. Tako smo i mi postupili. Od novca koji dobiju dobrotvornim prilozima plaćaju račune za struju i vodu. Hranu koju imaju i kojom se hrane, sami uzgajaju, od povrća, voća pa do životinja. Ostale namirnice koje imaju dobivaju također od ljudi. Kako smo znali da su im uvijek potrebne higijenske potrepštine, time smo ih darivali, te smo tako i naš posjet priveli kraju.